Nieszczelne jelita – choroba cywilizacyjna

jelita, nieszczelne jelitaCoraz więcej znajomych w moim otoczeniu cierpi na nawracające, ostre bóle brzucha, podbrzusza, nudności, biegunki. To objawy schorzeń jelitowych. Coraz częściej chcą oni w sposób naturalny doprowadzić swój organizm do równowagi. Nasze zdrowie jest bezpośrednio związane z jakością pożywienia, jego różnorodnością, a przede wszystkim z prawidłową przemianą materii. Stres, zanieczyszczone środowisko naturalne, zła dieta, brudna woda i powietrze oraz łatwo dostępne leki powodują, że nasz organizm zaczyna wysyłać pierwsze sygnały o zagrożeniu. Przychodzi moment, kiedy symptomy zmieniają się w chorobę. Coraz częściej w pogoni naszego życia cierpimy na schorzenia jelitowe. Początkowo to zaparcia, czy biegunki. Z czasem wrzodziejące zapalenie jelit, zespół jelita drażliwego czy przesiąkające jelita. To znak naszych czasów. Mówi się, że nasze jelita, to drugi mózg. Osiemdziesiąt procent naszego systemu odpornościowego mieści się w jelicie i układzie trawiennym. Mówi się też, że wszystkie choroby zaczynają się w jelitach, szczególnie choroby autoimmunologiczne. Współczesne pożywienie jest przemysłowo wytwarzane i przetwarzane a przez to pozbawione wielu podstawowych wartości odżywczych. Wszystkie dodatki do pożywienia: chemia, sztuczne utrwalacze, konserwanty, barwniki, stabilizatory, powodują, że jeszcze zmniejsza się przyswajalność tego, co spożywamy. W efekcie zanieczyszczenia, kosmki jelitowe sklejają się i zanikają. Obniża się wchłanialność wartości odżywczych. Nieszczelne jelita i związane z tym zaburzenia flory bakteryjnej są bardzo poważną chorobą, prowadzącą do ciężkich powikłań. Istnieje wiele przyczyn zespołu jelita nieszczelnego. Przede wszystkim jest to zła dieta, bogata w gluten. Gluten powoduje rozszczelnienie ścisłych połączeń między komórkami nabłonka jelita cienkiego i zwiększenie jego przepuszczalności. Dieta bogata w cukier, fruktozę, wysoko przetworzona żywność, alkohol, nadmiar leków, przewlekły stres, powodują stan zapalny organizmu, wzrost ilości toksyn i w konsekwencji także rozszczelnienie połączeń między komórkami nabłonka jelita. Zły wpływ na jelita mają także infekcje wirusowe, bakteryjne, pasożytnicze (np. Candida albicans). Na nieszczelność jelita u dzieci może wpłynąć niewłaściwa flora bakteryjna matki ale także poród przez cesarskie cięcie. Nie naturalny poród powoduje, że dziecko nie ma szans na zdobycie dostatecznej ilości dobrych bakterii do swojej flory bakteryjnej. Do tych problemów dochodzi jeszcze nierównowaga kwasów tłuszczowych w diecie (nadmiar kwasów omega-6, niedobór omega-3 i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych), co powoduje utrzymanie stanu zapalnego organizmie. Objawy zespołu nieszczelnego jelita, to bóle podbrzusza, często gorączka, rozwolnienie, śluz z krwią. Mówi się, że nieszczelne jelita mogę być jedną z przyczyn astmy. Tak, tak, kto by pomyślał, że niestrawione cząstki białka, przedostające się przez jelito do krwioobiegu, mogą powodować, że organizm odbierze to jako zagrożenie i zacznie wysyłać przeciwciała w kierunku własnego organizmu. Leczenie zespołu nieszczelnego jelita jest trudne. To przede wszystkim usunięcie przyczyn nieszczelności. Minimalizacja stresu, używek, zadbanie o prawidłowy stan mikroflory jelitowej (jelito grube samo nie wytwarza czynników trawiennych. Aby pełniło swoją funkcję niezbędna jest w jelicie flora bakteryjna i wytwarzane przez nią enzymy) i przede wszystkim dieta! Oczyszczanie jelit dietą i za pomocą suplementów odblokowuje przewód pokarmowy oraz powoduje, że ta wchłanialność wzrasta. Wchłanialność u osób nie wspomagających się przy pomocy środków odżywczo-leczniczych oscyluje pomiędzy 30-40%. U osób po przebytej chemicznej kuracji farmakologicznej – spada ona nawet do poziomu 20%. Właściwą suplementacją znacznie tę wchłanialność podnosimy. Oczyszczanie sprawia, że związki toksyczne, jakie znajdują się w naszym pożywieniu, a więc cała chemia, sztuczne barwniki, konserwanty, środki ochrony roślin, które przenikają do naszego organizmu są na bieżąco usuwane. Organizm czerpie wszystkie potrzebne składniki z dostarczonego mu pożywienia. Zalecenia dietetyczne przy nieszczelności jelit 1. Dieta powinna eliminacyjna. Wykluczająca nietolerowane pokarmy (najczęstsze z nich to gluten, nabiał, jaja czy soja) 2. Dieta bogata w substancje przeciwzapalne, jak na przykład kurkuma czy tran. 3. Suplementacja probiotykami wraz z prebiotykami. Probiotyki, to dobre bakterie stanowiące wyściółkę układu trawiennego. Wspomagają one proces trawienia. Chronią przed niepożądanymi bakteriami, zapobiegają biegunce, zaparciom, podnoszą wchłanianie VIT K2, VIT B1 – B12 i wapnia, podnoszą odporność oraz wzmacniają śluzówkę jelita grubego, zabijają candidę, wspomagają trawienie trudnych do strawienia substancji – glutenu i laktozy 4. Dostarczenie naturalnych probiotyków w formie kiszonek. Ogórki kiszone, kapusta kiszona, buraki kiszone, sok z buraka bardzo korzystnie działa na jelita. Kiszonki zawierają kwasy, równoważą PH w jelitach. Do tego wspaniałe efekty daje preparat z soku z buraka. Zaleca się stosowanie pierzgi – kiszonego pyłku pszczelego. Płaską łyżkę rano (rozpuszczoną poprzedniego dnia w wodzie) i płaską łyżkę wieczorem (rozpuszczoną w wodzie rano) Perzgę odmierzamy łyżką drewnianą albo srebrną 5. Niezbędne jest uzupełnienie niedoborów Vit D3. 6. Dobrze działa collagen, pomaga w regeneracji ścianek i błony śluzowej jelit . 7. Aloes pomaga wyleczyć stany zapalne. 8. Dieta ułatwiająca trawienie tak, aby zmniejszyć ilość niestrawionych cząstek pokarmowych w jelicie i przenikanie niestrawionych resztek do krwioobiegu. 9. Dieta eliminująca produkty o działaniu rozwalniającym oraz produkty nasilające biegunkę. 10. Dieta eliminująca pokarmy powodujące nadmierne wytwarzanie gazów jelitowych. 11. Przy zaostrzeniu choroby stosuje się dietę płynną a następnie półpłynną. 12. Następnie, przed kilka dni, stosuje się kleiki, przetarte kompoty, rozmoczone sucharki 13. Dieta ograniczająca potrawy zawierające znaczne ilości błonnika, jak otręby pszenne, chleb razowy, grube kasze 14. Powinna zawierać częste posiłki (4-6 dziennie) 15. Zaleca się wypijanie dużej ilości płynów w celu uzupełnienia niedoborów powstałych w czasie biegunek. Woda powinna być ze szczyptą soli (himalajskiej, kłodawskiej), by uniknąć wypłukiwania minerałów w trakcie picia. 16. Dieta ograniczająca cukier, słodycze, mleko i jego przetwory, ponieważ zaostrzają one chorobę. Cukry proste wywołują nadmierną fermentację w jelitach. 17. Część specjalistów coraz przychylniej odnosi się do wzmacniania pracy jelit przy pomocy bulionu na kościach – tak, tak, wg starych, babcinych przepisów. Jestem vege, więc nie jestem fanką tej metody. Ale przyjmuję do wiadomości, że taki wywar zawiera kolagen oraz aminokasy – prolinę i glicynę, które pomagają leczyć uszkodzone ścianki komórek. Aby wyjść z choroby jelit niezbędna jest ogromna samodyscyplina. Dieta, zachowanie równowagi, suplementacja wymagają zajęcia się przez moment sobą i powiedzenia stop. Ale myślę, że warto. A zalecenia nie są niemożliwe do zastosowania.

Jeżeli ten wpis był dla Ciebie pomocny i chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych wpisach, subskrybuj klikajac przycisk poniżej.

Comments

comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *