Truskawkowelove

Truskawki dla Niejadka

Dziś na śniadanie Niejadek jadł truskawki. Początek czerwca i pojawiające się truskawki, to znak, że nadchodzi lato. A dla moich dzieci rozpoczyna się truskawkowy szał.      I dobrze, bo truskawki, to owoc, który przemija zdecydowanie za szybko.

Jak wiecie Niejadek jest roślinożerny, stąd moja ciągła obawa o dostarczenie jej żelaza. A truskawki są doskonałym jego źródłem, o czym mało kto wie. Są więc ważnym składnikiem kobiecej diety. Chronią przed anemią, wzmacniają organizm, wpływają korzystnie na cerę i włosy.

Moje vege – fit dziecko je truskawki same, bez cukru i śmietany. Ma zdrowe nawyki. Truskawki na śniadanie – jakoś przeżyję, bo 10 dkg truskawek zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Truskawki zawierają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe! Dzieciaki jedzą też truskawki pod postacią lodów – zmiksowane z dobrą śmietaną i zamrożone. I często też na śniadanie 🙂

Truskawki są doskonałym źródłem żelaza nie tylko dla wegetarian. A jeśli dokuczają nam skurcze, lub problemy z koncentracją– również pomóc mogą truskawki.

Truskawki zawierają niezbędny dla układu nerwowego i sercowo – naczyniowego, kojący nerwy, magnez. Oraz potas – jeden z trzech najważniejszych minerałów w naszym organizmie. Niezbędny do pracy serca, zapobiegający obrzękom i skurczom, obniżający ciśnienie krwi. Do tego sód, który razem z magnezem, wapniem i potasem należy do tzw. elektrolitów, występujących we wszystkich płynach naszego ciała. Sód odpowiada za funkcjonowanie naszego układu nerwowego i mięśniowego.

Zawarty w truskawkach wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm.

Mangan poprawia pamięć

No i możemy jeść je bez stresu i wyrzutów sumienia – w 100 g owoców mamy tylko 28 kcal.

A do tego truskawki mają niski (bo tylko 40) indeks glikemiczny, więc spokojnie mogę je jeść  osoby chore na cukrzycę. Cukrzycy świetnie tolerują truskawki, ponieważ zawierają łatwo przyswajalne cukry – glukozę i fruktozę.

Owoce te posiadają także właściwości odtruwające i oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny – enzymu odpowiadającego za rozkład białka. Truskawki zaleca się osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała. Do tego działają moczopędnie, więc regulują pracę nerek. W 90% składają się z wody.

Zawierają  witaminy z grupy B, w tym witaminy B1 i B2 oraz witamina PP (B3), która m.in. utrzymuje skórę w dobrej kondycji, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie nerwów oraz przewodu pokarmowego. Witaminę B6 – mającą kluczowe znaczenie w funkcjonowaniu układu nerwowego.

W truskawkach znajdziemy również dużo soli organicznych wpływających na poprawę przemiany materii oraz sporo pektyn, które oczyszczają jelita z resztek pokarmu oraz korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną. Truskawki pozwalają utrzymać w dobrej kondycji układ pokarmowy.

Truskawki zawierają cynk – mikroelement ważny dla naszej skóry, włosów i paznokci. Reguluje on stężenie witaminy A. Działa korzystnie na kości i zapobiega reumatyzmowi, podnosi odporność. Niedobór cynku, to osłabienie smaku, węchu i utrata apetytu.  A witamina A jest niezbędna do prawidłowego widzenia. Jej niedobór powoduje przede wszystkim kurzą ślepotę. 

kwas foliowy – (wit B9, B11) bierze udział w tworzeniu DNA a wraz zB12 uczestniczy w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek. 

błonnik – daje uczucie sytości na długo i wspomaga pracę jelit

Truskawki wspomagają walkę z chorobami reumatycznymi i artretycznymi, obniżą kwasowość moczu. Polecane są przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze.

Truskawki, zawierają  – fitocydy – związki o właściwościach bakteriobójczych, ważne przy stanach zapalnych jamy ustnej.

Napary z liści truskawek stosowane były w medycynie ludowej już od dawna i służyły leczeniu niedokrwistości, kamicy żółciowej, szkorbutu czy anemii. 

Napar z liści truskawek:

Liście truskawek                                   15,0                                                                                                                                                       

Woda                                                   100,0     

Liście zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy pod przykryciem na 10 min, a następnie przecedzamy. Stosujemy przy niedokrwistości, kamicy żółciowej, szkorbucie i anemii. Naparem można także płukać gardło kilka razy dziennie.

No i mało kto wie, że truskawki wykorzystywane są do produkcji preparatów do opalania, jako naturalne blokery promieni UVA i UVB chroniące skórę przed ich szkodliwym promieniowaniem! Piękny aromat truskawek często stanowi kompozycję zapachową wielu kosmetyków.

Kochamy truskawki i jedzmy je na zapas, bo szybko mijają.

Comments

comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *